מחירי הנדל"ן הגבוהים בישראל מביאים ישראלים רבים לתור אחר השקעות נדל"ן אלטרנטיביות בחו"ל. מיקומו של האי הקפריסאי, קרבתו לישראל, היותה של קפריסין מרכז עסקי בינלאומי פופולרי, מדיניות המס האטרקטיבית (מס רווח הון נמוך בשיעור 20% ומס חברות בשיעור 12.5%), מזג האוויר הנוח, השתייכותה של המדינה לאיחוד האירופי ומעל לכל היצע מרשים של נכסי נדל"ן במחירים אטרקטיביים במיוחד אשר ערכם ממשיך להאמיר בקצב מרשים לאורך השנים האחרונות, מבססים את קפריסין כיעד פופולרי עבור משקיעים המחפשים השקעות בענף הנדל"ן ואוכלוסייה המבקשת לרכוש נכסים לטובת שהייה של מספר שבועות בשנה.
היכרות עם הרקע הכלכלי המקדים של ההשקעה הבאה שלכם היא חשובה בכל מצב, אולם היא חשוב במיוחד כאשר מבצעים השקעות נדל"ן בחו"ל. קפריסין הוכרזה כמדינה עצמאית בשנת 1960 והיא מאכלסת פחות ממיליון וחצי תושבים בלבד. אולם למרות גודלה הקטן (בשטח ובנפח אוכלוסייה), קפריסין פותחת את שעריה לכ-2.5 מיליון תיירים בכל שנה, למעשה ענף התיירות הוא ענף משמעותי ודומיננטי בכלכלת המדינה. הכלכלה הקפריסאית, ובתוכה שוק הנדל"ן המקומי, לא ידעה הרבה תהפוכות בחייה.
ראשית, מחירי נדל"ן בקפריסין נחשבים נמוכים היות וניתן למצוא במדינה נכסים להשקעה במחיר הנמוך מחצי מיליון שקלים. בנוסף על כך, הכלכלה הקפריסאית ידועה ככלכלה איתנה – שהרי מדובר במדינה שכמעט ולא ידעה משברים כלכליים ואחוז האבטלה בה הוא אפסי.
כמו כן, קפריסין מהווה יעד אטרקטיבי למשקיעים בשל המיסים הנמוכים הקבועים בחוק, עקב הרצון לעודד משקיעים מרחבי העולם להשקיע את כספם במדינה הים-תיכונית הקטנה.
משקיעי נדל"ן בקפריסין נהנים ממחירים נוחים, שיטת מיסוי ידידותית למשקיע וכן תשואה טובה על נדל"ן, אשר יכולה להגיע על ל-7% בשנה. קפריסין מושכת אליה מיליוני תיירים בשנה, אירופאים בעיקר, אשר ממנפים את הכלכלה המקומית והופכים לצרכנים מושלמים של נדל"ן מקומי בעידן ה-Airbnb. השקעות הנדל"ן בקפריסין הן פופולריות במשך שנים ארוכות בקרב הבריטים והרוסים, ולא בכדי.
מיקומה של קפריסין, הביטחון האישי ומזג האוויר שלה, הפך את קפריסין למקום הפרישה המועדף על הגמלאים הבריטיים ורוסים וכיום התווספו אליהם גם המשקיעים הסינים והישראלים. חברותה של קפריסין באיחוד האירופי הקלה מאוד על החסמים הבירוקרטיים, וכיום יותר מ-120,000 דירות נמכרו לאזרחים אירופאים. מאז כניסת קפריסין לאיחוד, החלה באי תנופת בניה גדולה, ופרויקטי נדל"ן מוקמים בכל חלקי האי.
השקעות ישראלים בקפריסין:
כיום גם המשקיעים הישראלים מגלים את הפוטנציאל הגלום בהשקעות נדל"ן בקפריסין, בשל כל היתרונות אשר צוינו לעיל, אך גם בשל עוד יתרון אחד מובהק למשקיע הישראלי – המרחק. קפריסין נמצאת במרחק 45-50 דקות טיסה בלבד מישראל.
הקרבה הופכת את השקעה בנדל"ן לאטרקטיבית עוד יותר, שכן ניהול הנכס הופך להיות פשוט הרבה יותר, החל מדירות חדר, וכלה בווילות מפוארות עם בריכה פרטית, בין אם ביעד תיירותי כגון פאפוס ובין אם ביעדים נוספים דוגמת פיסורי, טלה, גירוסקיפו, קלוראקס, פאיה, ארגקה, פרדרומי למבה, פאיה ומלניה, בין אם כדירות נופש לשימוש פרטי ובין אם לטובת השכרה קצרה או ארוכת מועד. אלא שרכישת נכס מקרקעין מטבעה הנה פעולה שלא ניתן להקל בה ראש, וככזו מצריכה ליווי משפטי מקצועי וצמוד, כל שכן במדינת קפריסין שבה נכסים רבים אינם רשומים כדין ו/או רשומים באופן חלקי בלבד.
ההתעניינות של המשקיעים הישראלים בהשקעות נדל"ן צרכני באי החלה לפני כעשור, אולם בתקופה האחרונה אנחנו עדים ליותר ויותר חברות ישראליות אשר בונות דירות בקפריסין לצד עוד ישראלים פרטיים אשר רוכשים דירה להשקעה בקפריסין.
בשנת 2003 קפריסין הצטרפה לאיחוד האירופי, ובשנת 2008 הפכה לחברה רשמית באיחוד ואף אמצה את מטבע האירו. בשנת 2013 חווה שוק הבנקאות בקפריסין משבר עמוק עקב משבר החוב באיחוד האירופי, אולם המדינה הקטנה הצליחה להתאושש מאז.
למעשה, נכסי נדל"ן בקפריסין היו מבוקשים במשך שנים רבות, בעיקר בקרב אזרחים בריטים, רוסים וסינים (הם בעיקר משקיעים) אשר ראו במדינה כמקום המושלם לצאת אליו לפנסיה. ההשקעות המאסיביות של האזרחים הבריטים לאורך השנים, הפכו את הנדל"ן להשקעה בקפריסין למבוקש ובכך נשמר יציבות השוק, גם לצד משבר כלכלי זה או אחר. למעשה החל משנת 1995 שוק הנדל"ן בקפריסין חווה עלייה מתמדת וצמיחה מאסיבית, כאשר בכל שנה נבנים עוד פרויקטים של נדלן למכירה בקפריסין. כניסתם של משקיעים סיניים ורוסים למשחק, יצרה ביקושים גבוהים ובעיקר באזורי הביקוש כגון פאפוס רבתי. אזור פאפוס נחשב לאזור המועדף ע"י אוכלוסיות מחוץ לאי בגילאי 40 וצפונה ולמשפחות.